Obavijest EA: Akreditirani laboratoriji za testiranje maski za lice

U nastavku prenosimo obavijest objavljenu na mrežnim stranicama Europske organizacije za akreditaciju (EA):

Ovih se dana svijet bori protiv epidemije koronavirusa (SARS-CoV-2). Virus se obično širi tijekom bliskog kontakta i putem respiratornih kapi koje se stvaraju kada ljudi kašlju ili kišu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), maske za lice treba koristiti:

  • Ako ste zdravi, masku trebate nositi samo ako vodite brigu o osobi sa sumnjom na zarazu SARS-CoV-2 virusom,
  • Ako kašljete ili kišete.

Maske mogu pomoći i ljudima u izbjegavanju dodirivanja lica.

Zbog epidemije koronavirusa, postoji velika potražnja za maskama i važno je osigurati da odgovarajuće maske koje osiguravaju primjerenu zaštitu budu brzo dostupne onima kojima su najpotrebnije.

No maske se moraju ispitivati kako bi se osiguralo ispunjenje bitnih zahtjeva. Specifični zahtjevi navedeni su u sljedećim europskim normama:

  • EN 14683:2019 Kirurške maske – Zahtjevi i metode ispitivanja

Ova norma određuje izradu, dizajn, zahtjeve izvedbe i metode ispitivanja za medicinske maske za lice namijenjene ograničavanju prijenosa zaraznih agensa s osoblja na pacijente tijekom kirurških zahvata i drugih medicinskih aktivnosti sa sličnim zahtjevima. Medicinska maska za lice s odgovarajućom mikrobnom barijerom također može biti učinkovita u smanjenju širenja zaraznih tvari iz nosa i usta asimptomatskog prenositelja ili pacijenta s kliničkim simptomima. Ova europska noma nije primjenjiva za maske namijenjene isključivo osobnoj zaštiti osoblja.

  • EN 149:2001 + A1:2009 Zaštitne naprave za disanje – Filtarska polumaska za zaštitu od čestica – Zahtjevi, ispitivanje, označivanje

Ova europska norma određuje minimalne zahtjeve za filtarske polumaske kao respiratornih zaštitnih sredstava za zaštitu od čestica, isključujući one za svrhu spašavanja. Uključuje zahtjeve za laboratorijska ispitivanja i praktične testove rada u svrhu ocjenjivanja sukladnosti sa zahtjevima.

Dodatne informacije Komisije EU o postupcima ocjenjivanja sukladnosti i nadzora tržišta u kontekstu opasnosti koju predstavlja COVID-19 dostupne su na sljedećem linku: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=CELEX:32020H0403&from=EN

Ispitivanja maski provode laboratoriji. Kliknite ovdje za preuzimanje popisa laboratorija koji su akreditirani za područje primjene EN 14683 i / ili EN 149 (str. 2-6).

Za daljnje informacije o akreditiranom laboratoriju, obratite se izravno nadležnom nacionalnom akreditacijskom tijelu (NAB) ili laboratoriju.

Kontakt podaci nacinalnih akreditacijskih tijela (NABs) dostupni su na mrežnim stranicama EA: https://european-accreditation.org/eamembers/directory-of-ea-members-and-mla-signatories/

Originalan tekst objavljen na mrežnim stranicama EA dostupan je na linku: https://european-accreditation.org/coronavirus-outbreak-accredited-laboratories-for-face-masks-testing/