Svjetski dan akreditacije 2022.

Svjetski dan akreditacije („World Accreditation Day“, WAD) je zajednička globalna inicijativa Međunarodne organizacije za akreditaciju laboratorija (ILAC) i Međunarodnog akreditacijskog foruma (IAF) uspostavljena 2007. godine sa svrhom promicanja važnosti akreditacije. Svjetski dan akreditacije prvi put je proslavljen 2008. godine s temom Akreditacija: Pružanje povjerenja na globalnom tržištu, a ove godine, 9. lipnja 2022., obilježit će 15. godišnjicu od osnivanja.

Tijekom godina, teme su obradile i istaknule široki opseg prednosti akreditacije, kao što su sposobnost pružanja povjerenja i pouzdanosti, načini na koje koristi određenim skupinama poput donosioca propisa (regulatora), i njena uloga u stvaranju dobrobiti za određene sektore i rješavanju specifičnih problema. Novije teme usredotočile su se na to kako akreditacija podržava šira globalna pitanja kao što su Ciljevi održivog razvoja (SDG).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana akreditacije, WAD 2022, je Akreditacija: Održivost gospodarskog rasta i okoliša. S obzirom na rastuće probleme zbog uništavanja staništa, onečišćenja i sve većeg pritiska na ekosustave zbog klimatskih promjena, postalo je ključno promatrati gospodarski rast s gledišta održivosti. Akreditacija i norme mogu pomoći donosiocima propisa (regulatorima), tvrtkama i potrošačima da zahtijevaju ili primjenjuju ekološki prihvatljivija rješenja.

Pripremljeni su prigodni materijali, koji detaljnije obrađuju ovogodišnju temu Svjetskog dana akreditacije. Više informacija dostupno je na sljedećim poveznicama:

Kao i prošle godine, ILAC i IAF će biti domaćini virtualne proslave Svjetskog dana akreditacije, koja će se održati 9. lipnja 2022. godine u dva različita termina, kako bi se događaju moglo priključiti što više sudionika iz različitih vremenskih zona.

Pozivamo Vas da se pridružite virtualnom događaju i proslavite s međunarodnom zajednicom Svjetski dan akreditacije!

Informacije i stranice za prijavu:

Događaj 9.6.2022. u 8:00 UTC (10:00 CEST) – https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIkdOygrDItH9NqJzbmxzp-iEL3xDX1jahn

Događaj 9.6.2022. u 19:00 UTC (21:00 CEST) – https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZcodeirrzIiHNYbggzMuXV-CL1_SFhe6NJb

Dodatne informacije i primjeri na koji način akreditacija podržava održivost dostupni su na mrežnim stranicama Public Sector Assurance i Business Benefits, gdje se kroz primjere slučaja, istraživanja i druge materijale obrađuju koristi i vrijednosti akreditacije.