Priopćenje HAA vezano uz poslovanje u situaciji epidemije koronavirusa COVID-19 (NASTAVAK 3)

Temeljem praćenja situacije i odluka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, obavještavamo vas kako je HAA donijela odluku da se od srpnja 2020. ocjenjivanja svih vrsta akreditacijskih postupaka planiranih za srpanj i naredni period organiziraju i provode ocjenjivanjem na licu mjesta i provođenjem witness audita, uz obavezno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

U iznimnim situacijama (npr. spriječenost dolaska stranih ocjenitelja u Hrvatsku, granične barijere, zahtjevi za izolacijom i dr.) može se donijeti odluka da se umjesto provedbe ocjenjivanja na licu mjesta koriste druge tehnike ocjenjivanja:

  1. Ocjena kroz dokumentaciju i ocjena zapisa
  2. Ocjena na daljinu korištenjem prikladne informacijske i komunikacijske tehnologije (npr. Skype, web kamere, video zapisi i sl.)
  3. Ocjena provedbom intervjua s osobljem TOS-a putem telefona, mobitela i korištenjem prikladnih alata (Skype i dr.)

HAA prati odluke, preporuke i opće mjere zaštite Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva uprave i nadležnog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te preporuke Europske organizacije za akreditaciju (EA), kao i međunarodnih udruga za akreditiranje laboratorija, inspekcijskih i certifikacijskih tijela (ILAC, IAF) u vezi s epidemijom koronavirusa COVID-19.

U skladu s razvojem situacije i prema potrebi, donijet će se druge odluke i/ili ažurirati postojeće. Pri tome su održavanje i kontinuirana provedba poslova, zaštita zaposlenika, ocjenitelja i klijenata glavni prioriteti HAA.

Prethodne objave vezane uz poslovanje u situaciji epidemije koronavirusa COVID-19 dostupne su ovdje.

S poštovanjem,

Hrvatska akreditacijska agencija