Proslava 15 godina samostalnog djelovanja HAA i Svjetskog dana akreditacije 2020.

Hrvatska akreditacijska agencija 1. srpnja 2020. godine internim je radnim skupom proslavila 15 godina samostalnog rada HAA i Svjetski dan akreditacije, koji se svake godine obilježava 9. lipnja. Obzirom na okolnosti zbog epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS – CoV-2 u kojima poslujemo posljednjih mjeseci, navedeni su događaji obilježeni interno, u krugu HAA zaposlenika.

U prvom dijelu druženja, v.d. ravnateljica Ankica Barišić prezentirala je uspostavu i razvoj akreditacijskog sustava u Republici Hrvatskoj. U svom je izlaganju obuhvatila povijest HAA, razvoj akreditacijskih shema, međunarodno priznanje hrvatske akreditacije, položaj HAA danas te predstavila planove i glavne ciljeve HAA za razdoblje 2021. – 2025.

U drugom su dijelu načelnici Odjela za akreditiranje ispitnih i umjernih laboratorija (Ana Čop), Odjela za akreditiranje certifikacijskih tijela (Mladen Vrebčević) i Odjela za akreditiranje inspekcijskih tijela (Helena Jelovčić) obradili temu ovogodišnjeg Svjetskog dana akreditacije – Akreditacija: Poboljšanje sigurnosti hrane.

Načelnici su u svojim izlaganjima prezentirali i povezali ulogu akreditacije i njen doprinos u osiguravanju i poboljšavanju sigurnosti hrane kroz primjere akreditiranih tijela za ocjenjivanje sukladnosti (TOS-eva) iz raznih akreditacijskih shema. Istaknuta je važnost HAA kao nacionalnog akreditacijskog tijela koje, kao član EA te potpisnik EA MLA sporazuma, putem akreditiranja TOS-eva u područjima sigurnosti hrane omogućuje tržištu RH i EU najvišu razinu kvalitete i pouzdanosti rezultata ocjenjivanja sukladnosti u skladu s potrebama potrošača, međunarodno priznatim standardima i zahtjevima nadležnih institucija u RH, odnosno EU.

Iza formalnog dijela izlaganja, uslijedilo je kratko neformalno interno druženje zaposlenika HAA uz prigodnu tortu i kviz općega znanja.

Svima koji su doprinijeli uspostavi i razvoju HAA i sustavu akreditacije u Republici Hrvatskoj sretan 15. rođendan!

Na sljedećim poveznicama dostupni su materijali s radnoga skupa, zajednička izjava čelnika međunarodnih organizacija za akreditaciju ILAC i IAF povodom Svjetskoga dana akreditacije 2020. i ILAC/IAF brošura Akreditacija: Poboljšanje sigurnosti hrane: